Sposoby na prowadzenie aktywnego trybu życia w dużym mieście.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem przemiany materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina posiadają prócz tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one bezpośrednim wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bowiem pektyna znajduje się bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona szkodliwa dla organizmu.
2. Czytaj dalej
3. Czytaj dalej
4. Więcej informacji
5. Zajrzyj tutaj Przykłady udanych działań na rzecz społeczności lokalnej.